Coronaviruset sätter sina spår i alla delar av samhället. Människor tvingas begränsa sina liv på ett sätt som vi i modern tid aldrig kunnat föreställa oss. Förutom alla dem vars hälsa påverkas av viruset drabbas många hårt ekonomiskt genom att man blir av med sin försörjning. Med minst två månader kvar innan OBOS Damallsvenskan och Elitettan kan starta, tyder det mesta på att elitfotbollens roll i samhället kommer bli än viktigare.
– Elitklubbarna bygger den lokala känslan av samhörighet, säger Daniel Kjørberg Siraj, Koncernchef på OBOS.

– I tuffa tider behöver vi människor mer än någonsin något att samlas kring och känna samhörighet, fortsätter Daniel Kjørberg Siraj.

OBOS började aktivera sig i svensk elitfotboll 2018 när bostadsföretaget blev partner till Damallsvenskan, som senare blev OBOS Damallsvenskan. I samband med säsongsstart 2019 blev OBOS partner även till herrarna och Svensk Elitfotboll. I hemlandet Norge har OBOS varit engagerade i både herr- och damfotboll sedan betydligt längre tillbaka i tiden.

Så här i coronatider så är det tuffa tider även för byggbranschen. Daniel Kjørberg Siraj utgår från Oslo men spenderar normalt mycket tid även i Stockholm. Nu upprätthåller han kontakten med sina medarbetare och externa kontakter via digitala möten från sitt hemmakontor.

– Videosamtal kan förstås inte ersätta det personliga mötet för alltid, men i dessa tider är jag glad att vi har så bra teknik så att vi ändå kan fortsätta bedriva vår verksamhet.

Precis som de flesta andra aktörer i näringslivet kommer OBOS sannolikt få känna av en inbromsning i försäljningen men företaget är ändå tydliga med att det inte påverkar deras satsning på elitfotbollen.

– Som en av nordens största bostadsutvecklare har vi förmånen att stå stabilt på många sätt, inte minst finansiellt. Visst kommer vi att behöva se över hela vår verksamhet men vi har bestämt oss att stå kvar vid idrottens sida. Elitidrotten har ett otroligt stort värde för hela sitt samhälle och det är viktigt att vi värnar om idrotten. OBOS bygger en långsiktig relation och vi värdesätter vår exponering. Kan vi bidra till att folk har jobb och att aktiviteten är igång så har det större påverkan än att vi tappar några kronor. Det är ett ansvar man måste ta som huvudsponsor.

En återkommande sak i samtalen med OBOS är samhället. OBOS bygger samhället och det går att dra tydliga paralleller till fotbollen. Därför valde OBOS att engagera sig i elitfotbollen både på dam- och herrsidan i såväl Norge som Sverige.

– Fotbollen når väldigt brett i samhället. Fotbollen träffar alla, allt från nyanlända och flyktingar till direktörer. Barn drömmer om att spela på de stora arenorna och i små orter är fotbollen en stor del av den lokala stoltheten. Det är så vi ser på oss själva också, som en aktör som bygger upp det lokala samhället, en aktör som bidrar med engagemang och glädje.

Jämställd sponsring
Som ett exempel i samhällsbygget nämner Daniel Kjørberg Siraj att det var en självklarhet att engagera sig i elitfotbollen både för herrar och damer.

– Det är viktigt för oss. Vi tänker alltid jämställd sponsring. Herrar och damer ska exponeras på samma sätt. Det sänder en viktig signal och det är en värdegrund som både OBOS och idrotten står för.

OBOS har haft stor succé hemma i Norge och gör ingen hemlighet att de vill bli lika stora även i Sverige och samtidigt göra sig ett välkänt namn hos svenskarna, att svenskarna ska förknippa OBOS med bostads- och samhällsbygge. Till sin hjälp har OBOS det egna ”Livet mellan husen”.

– Jag tror att vi kan uppnå mycket tillsammans. Jag vill att vi bygger den lokala känslan av samhörighet, extra viktigt nu i coronatider. Att stå på läktaren handlar om tillhörighet. Det är det vi vill bygga vidare på. Hur får vi fler till läktarna för att vara del av den känslan? Hur kan klubbarna engagera barn och unga och få med breddidrotten i det här och uppnå samma effekt ner i åldrarna?

– Livet mellan husen uppstod ur en undersökning vi gjorde med Sveriges kommuner där det framkom att trygghet och trivsel viktigt när man bygger bostadsområden. En del i att skapa den tryggheten och trivseln är att ha en dialog med föreningslivet och att man lämnar utrymme för spontanidrott, lek och rörelse i områdena. Det uppmuntrar till gemenskap. Idrott och hälsa är viktigt.

I dagsläget vet vi ännu inte om elitfotbollen i Sverige kan starta i juni. Det styr coronaviruset helt och hållet.

– Det går inte att säga vad som är rätt eller fel. Människors hälsa kommer alltid först och det är myndigheterna som måste ta beslut när det är okej att börja spela.

– Det är en allvarlig situation. Inga klubbar kan klara sig under en alltför lång period utan att spela matcher. Det ser vi i Norge också att det påverkar enormt. Hela idrottsvärlden är satt på paus. Jag har svårt att se att idrotten ser likadan ut efter att den här krisen är över. Det är inte bara att fortsätta i samma spår och slå på ekonomin igen. Det blir tufft men vi måste gå igenom det här tillsammans och lösa problemen som uppstår. Det vore bra om myndigheterna kunde kompensera idrotten för förlorade intäkter. Det är otroligt viktigt att elitidrotten överlever.